Arktik kao severna maritimna komponenta kineske inicijative „Pojas i put”

Stekić, Nenad (2021) Arktik kao severna maritimna komponenta kineske inicijative „Pojas i put”. In: Regionalna bezbednost: pristupi, elementi, dinamika. Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd, pp. 259-281. ISBN 978-86-7067-285-7

[img] Text
iipe_regbezb-2021-ch9.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (240kB)

Abstract

Region Arktika postaje sve intenzivnije polje tematizacije u okviru akademskih diskusija u međunarodnim odnosima. U većini slučajeva, Arktik se već označava kao prostor od značaja za globalni mir i stabilnost, ali i kao alternativna globalna tranzitna pomorska ruta. Rastući ekonomsko- politički potencijal Narodne Republike Kine u protekloj deceniji zvanično ju je etablirao kao dominantnog aktera u svim važnijim odnosima koji se tiču ovog regiona. Cilj ovog rada jeste prikaz i analiza deklarisane bezbednosne politike NR Kine za prostor Arktika u protekloj deceniji, kao preduslovu razumevanja trenutnog stanja regionalne bezbednosti na ovom području. NR Kina opredeljuje geografski prostor Arktika kao severno- pomorsku komponentu inicijative „Pojas i put“, zbog čega joj je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od izuzetne važnosti. Zarad ostvarivanja cilja ovog rada biće analizirana strateška i doktrinarna akta NR Kine i prikazani značajniji događaji koji oblikuju sve kompleksniju regionalnu bezbednosnu dinamiku Arktika. Autor primenjuje postulate teorije hegemonske stabilnosti u okviru koje utemeljuje Kinu kao potencijalnog „hegemona“ i usmerava analizu na njene „izazivače“ (challengers) u domenu bezbednosno-političkih interakcija. Dodatna konkretizacija istraživanja teče u pravcu identifikovanja odnosa ove azijske države sa državama koje zauzimaju geografski deo Arktika. Na bazi nivoa asertivnosti kineske bezbednosne politike prema ovom regionu, autor diskutuje o tri moguća scenarija koja će oblikovati regionalnu bezbednost ovog područja u narednoj deceniji. Nalazi ovog rada doprineće adekvatnijem razumevanju modaliteta moguće smene dominantnih aktera nad ovim područjem, kao i produbljenoj analizi potencijalnih sporova koji se mogu javiti među njima.

Item Type: Book Chapter
Uncontrolled Keywords: NR Kina, pomorski Pojas i put, Arktik, regionalna bezbednost, Rusija, teorija hegemonske stabilnosti.
Depositing User: Ana Vukićević
Date Deposited: 10 Feb 2022 08:48
Last Modified: 10 Feb 2022 08:48
URI: http://repozitorijum.diplomacy.bg.ac.rs/id/eprint/794

Actions (login required)

View Item View Item