Sporazum o pitanjima sukcesije SFR Jugoslavije i međunarodno pravo

Dimitrijević, Duško (2013) Sporazum o pitanjima sukcesije SFR Jugoslavije i međunarodno pravo. In: Regulisanje otvorenih pitanja između država sukcesora SFRJ : zbornik radova [sa međunarodne naučne konferencije, Beograd, 29-30. 11. 2012. godine]. Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd, pp. 27-58. ISBN 978-86-7067-193-5 (In Press)

[img] Text
Regulisanje otvorenih pitanja izmedju drzava sukcesora SFRJ-28-59.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (362kB)

Abstract

U predmetnoj studiji ukazuje se na sadržinu i karakter prihvaćenih rešenja iz Sporazuma o pitanjima sukcesije SFR Jugoslavije u svetlu pravila i principa sadržanih u Konvenciji o sukcesiji država u odnosu na državnu imovinu, arhive i dugove iz 1983. godine i nešto ranije usvojenoj Konvenciji o sukcesiji u odnosu na ugovore iz 1978. godine. Studija se ne ograničava strogo na analizu prihvaćenih rešenja u odnosu na pomenuta kodifikovana pravila i principe, već obuhvata i ispitivanja u odnosu na pravila i principe obuhvaćene međunarodnom diplomatskom i ugovornom praksom, te međunarodnom jurisprudencijom, čiju primenu Bečke konvencije u potpunosti ne isključuju. Budući da objašnjenja za postignuta rešenja u Sporazumu nije moguće interpretirati bez jednog sintetičkog pristupa, studija nije ograničena isključivo na analizu sukcesije državne imovine, već se odnosi i na druge oblasti sukcesije država kojima se Sporazum bavi. Navedeni pristup je bio neophodan zbog nepostojanja realne slike o pravnim dometima Sporazuma o pitanjima sukcesije SFRJ. Polazeći od činjenice da Sporazum ima direktne reperkusije na prava i interese svih država sukcesorki SFR Jugoslavije, sasvim je sigurno da zaslužuje i posebnu pažnju.

Item Type: Book Chapter
Uncontrolled Keywords: Sporazum o pitanjima sukcesije SFRJ, pokretna i nepokretna imovina, diplomatsko-konzularna imovina, finansijska aktiva i pasiva, arhive, penzije, privatna imovina, stečena prava
Depositing User: Ana Vukićević
Date Deposited: 05 Oct 2020 08:22
Last Modified: 05 Oct 2020 08:22
URI: http://repozitorijum.diplomacy.bg.ac.rs/id/eprint/522

Actions (login required)

View Item View Item