Mogućnost upravljanja institucionalnom krizom Evropske unije

Dabić, Dragana (2016) Mogućnost upravljanja institucionalnom krizom Evropske unije. In: Zbornik najboljih master radova o Evropskoj uniji. Informacioni centar EU, Beograd, pp. 99-115.

[img] Text
najbolji-master-radovi-eu (1).pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (446kB)

Abstract

Pretpostavka od koje se u ovom radu polazi je sledeća: krizom podstaknuto nezadovoljstvo, kako u pogledu legitimiteta, tako i učinka zajedničkih evropskih institucija, uslovilo je potrebu za preduzimanjem ozbiljnije i dalekosežnije reforme sistema upravljanja Evropske unije. Zahteva se da se proces usvajanja odluka u Uniji učini istovremeno efikasnijim i demokratičnijim, što su dve političke vrednosti koje nije nimalo lako pomiriti i ostvariti. U ovom radu zastupa se stav da potrebnu institucionalnu reformu na nivou Unije, u najvećoj meri, koči nedostatak legitimiteta za njeno izvođenje. Sadašnje evropske elite ne poseduju ni jasnu političku viziju, niti rešenost za preduzimanje mera koje bi sistem upravljanja EU učinile u većoj meri demokratski odgovornim građanima. Navedeno potvrđuje i antikrizno angažovanje EU, u cilju spasavanja zajedničke evropske valute.

Item Type: Book Chapter
Uncontrolled Keywords: Kriza EU, Komunitarni i međuvladin metod, institucionalna reforma, ekonomsko upravljanje, „postkrizni“ metod
Depositing User: Ana Vukićević
Date Deposited: 13 Mar 2019 21:13
Last Modified: 13 Mar 2019 21:13
URI: http://repozitorijum.diplomacy.bg.ac.rs/id/eprint/98

Actions (login required)

View Item View Item