Komparativno pravo životne sredine – koncepcijski okvir i teškoće u definisanju

Todić, Dragoljub (2016) Komparativno pravo životne sredine – koncepcijski okvir i teškoće u definisanju. Strani pravni život (3). pp. 9-22. ISSN 0039-2138

[img] Text
93-Article Text-185-1-10-20180605.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (348kB)

Abstract

U prvom delu rada se ukazuje na neke dileme u definisanju mesta komparativnog prava i komparativnog metoda u pravu, kao okvira za razumevanje sadržaja i uloge komparativnog prava životne sredine. Takođe, daju se osnovne naznake o specifičnostima problema u oblasti životne sredine, kao jednog od činilaca koji utiče na mogućnosti definisanja koncepcijskog okvira komparativnog prava životne sredine. Razmatranje teškoća komparativnog prava u raspravi o komparativnom pravu kao grani prava i/ili metodu, autor stavlja u kontekst specifičnih karakteristika problema u oblasti životne sredine, uključujući njihove globalne i transnacionalne dimenzije. U takvom svetlu se nameće i potreba izgradnje specifičnih odnosa između komparativnog prava i drugih grana prava koje na različite načine obuhvataju i sadržaje u oblasti životne sredine ili mogu biti relevantni za životnu sredinu. Na taj način autor pokušava odgovoriti i na pitanje predmeta i relevantnosti komparativnog prava životne sredine. Daju se naznake o nekim otvorenim pitanjima od značaja za razumevanje stanja i perspektiva razvoja komparativnog prava životne sredine. Autor polazi od stava da komparativno pravo životne sredine, u okolnostima savremenih globalizacijskih procesa, ima sve značajnije mesto u sistemu pravnih disciplina, bez obzira na različite probleme koji se povezuju sa ovom granom prava. Specifične teškoće u definisanju koncepcijskog okvira komparativnog prava životne sredine povezane su, najvećim delom, sa složenim karakterom i dinamikom promena u životnoj sredini.

Item Type: Journal Article
Uncontrolled Keywords: komparativno pravo, životna sredina, pravo životne sredine, međunarodno pravo životne sredine, komparativna politika životne sredine, EU pravo životne sredine.
Depositing User: Ana Vukićević
Date Deposited: 16 May 2022 07:58
Last Modified: 16 May 2022 07:58
URI: http://repozitorijum.diplomacy.bg.ac.rs/id/eprint/945

Actions (login required)

View Item View Item