Radikalni islam kao faktor destabilizacije Jugoistočne Azije

Proroković, Dušan (2018) Radikalni islam kao faktor destabilizacije Jugoistočne Azije. Međunarodna politika, LXIX (1172). pp. 119-134. ISSN 0543-3657

[img] Text
MPolitika 1172_2018-119-134.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (243kB)

Abstract

Jugoistočna azija predstavlja jedan od svetskih (makro)regiona u kome se uočava jačanje uticaja radikalnih islamskih grupa. to se pre svega odnosi na njen maritimni deo, a posebno na regione aćeha i Sulavesija u Indoneziji, Južnih Filipina i Južnog tajlanda, dok se u kontinentalnom delu kao potencijalna zona penetracije uticaja radikalnog islama nazire etnoprostor naroda Rohandža na istoku Mjanmara. Učestali teroristički napadi i i povezivanje organizovanih grupa iz različitih država koje su spremne da izvode terorističke akcije, a istovremeno baštine ideje radikalnog islama, jedna su od karakteristika ovog regiona u poslednjih deset godina. Rad se sastoji iz četiri dela. U prvom delu je detaljno opisano šta se podrazumeva pod pojmom Jugoistočna azija i objašnjena klasifikacija na maritimni i kontinentalni deo. U drugom delu je predstavljen istorijski proces širenja islama u jugoistočnoj aziji, kao i stvaranja specifičnog „tradicionalnog islama“ kao amalgama lokalnih tradicija i muslimanskog učenja. U trećem delu su analizirani uzroci promena u muslimanskom korpusu i sve većeg aktivizma radikalnih islamskih grupa u XXI veku, dok je četvrti deo posvećen zaključnim razmatranjima.

Item Type: Journal Article
Uncontrolled Keywords: jugoistočna Azija, radikalni islam, Indonezija, Filipini, Tajland, Mjanmar, terorizam, vahabizam, Islamska država.
Depositing User: Ana Vukićević
Date Deposited: 01 Sep 2019 11:50
Last Modified: 01 Sep 2019 11:50
URI: http://repozitorijum.diplomacy.bg.ac.rs/id/eprint/265

Actions (login required)

View Item View Item